|
Informacje o firmie
|
Nazwy niektórych włoskich marek mówią same za siebie. Stojące za nimi rodziny stanowią najlepszą gwarancję jakości, tradycji i niezwykłej kultury. Niektóre z nich zostały przejęte przez międzynarodowe koncerny. Cały czas istnieją jednak firmy, które prowadzone przez jedną rodzinę zyskały światową renomę. Monini jest jedną z nich.
Dla Włochów Monini jednoznacznie związane jest z oliwą extra vergine, tradycją, pasją i rodziną. Wiąże się również ze słynnym hasłem firmy - "Una spremuta di olive", które towarzyszy jej od samego początku istnienia. Jest tak, ponieważ oliwa Monini to po prostu świeży sok z oliwek.
Każdy produkt Monini musi być nieskazitelny pod względem jakości, ponieważ tylko w ten sposób może spełnić oczekiwania konsumenta oraz być wiarygodnym w szerzeniu kultury oliwy extra vergine najwyższej jakości. Wiedza firmy Monini opiera się na doświadczeniach zbieranych od trzech pokoleń oraz codziennym, nieustannym monitorowaniu wszystkich czynników mających wpływ na jakość.
W celu otrzymania produktu wysokiej jakości należy najpierw wybrać najlepsze oliwy ze zbiorów w danym roku, a następnie zmieszać je w odpowiednich proporcjach. Mieszanie oliw to prawdziwa sztuka wymagająca wieloletniego doświadczenia. Nie wszyscy producenci jednakowo podchodzą do kwestii mieszania. W przypadku bardziej przemysłowego podejścia, oliwy miesza się na podstawie analizy chemicznej składników i zwraca się niewielką uwagę na niuanse smakowe i zapachowe.
Selekcją oliw Monini zajmuje się sam właściciel firmy, Zefferino Monini, uznany ekspert od oliwy w całych Włoszech. W ciągu roku, wspólnie z najbardziej zaufanymi współpracownikami testuje 3.000 próbek oliw monitorując w ten sposób nieustannie jej jakość. W czasie zbiorów - jesienią - liczba degustacji dochodzi do dziesiątek dziennie, gdyż Zefferino na bieżąco próbuje znaleźć te, które będą pasowały do składu ustalonej przez niego wcześniej mieszanki i spełniały tym samym oczekiwania konsumentów. Każdego roku dobranie odpowiednich składników wymaga wiele cierpliwości, czasu i przede wszystkim "wyrobionego podniebienia".
Produkty marki Monini:
oliwa, oliwy, extra virgine, ekstra virgine, vergin, vergine, extra wergin, ekstra wergin, oliwa di sansa, oliwy sansa to pomace, oliwa z pierwszego tłoczenia, oliwy z pierwszego tłoczenia, oliwa z oliwek, oliwy z oliwek, oliwa z Włoch, włoska oliwa, produkty kuchni włoskiej, produkt kuchni włoskiej, do dań włoskich, do potrawy włoskiej,
oliwa smakowa, oliwy smakowe, oliwa aromatyzowana, oliwy aromatyzowane, oliwa bazyliowa, oliwy bazyliowe, oliwa z dodatkiem bazyli, bazylii, oliwa z pieprzem, oliwa cztery pieprze, oliwa pieprzowa, oliwy pieprzowe, oliwy z dodatkiem pieprzu, ostre oliwy, ostra oliwa, oliwa truflowa, oliwy z białych trufli, oliwa z białych trufli, oliwy truflowe, oliwa cytrynowa, oliwy cytrynowe, oliwa z cytryną, oliwa pesto, oliwa z czosnkiem, oliwy czosnkowe, oliwa czosnkowa, czosnek&chili, czosnek i chili, czosnek i czili, czosnek i chilli, czosnek i chilii
oliwa z wytłoczyn z oliwek, oliwa w puszcze, oliwy w puszce, w puszkach, oliwy gastronomiczne, oliwa do gastronomii, oliwa gastronomiczna, oliwa dla kucharzy, oliwa do restauracji, oliwa dla profesjonalistów
olej z pestek winogron, oleje z pestek winogronowych, olej z winogrona,
ocet balsamiczny, octy balsamiczne, balsamico, balsamiko, balsamico z miodem, ocet balsamiczny biały, octy białe, ocet winny biały, octy winne czerwone, ocet winny czerwony, octy winne białe, ocet z wina chianti |
|