Firma ELMAK powstała ponad 20 lat temu i od tego czasu zajmuje się produkcją tradycyjnych makaronów Wiśnickich. Do produkcji stosowane są wyłącznie świeże jaja wybijane w zakładzie, a ciasto przed krojeniem jest wałkowane. Jakość surowców oraz sposób produkcji sprawiają, że makaron posiada wyśmienity smak.
Nie rozpada się po ugotowaniu, jest pyszny i doskonale nadaje się do wielu potraw. Właśnie sposób produkcji, jakość surowców, smak makaronów ELMAK sprawiły, że zostały wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych.
Tradycyjna receptura opracowana została z wykorzystaniem pomysłów kulinarnych przechowywanych i przekazywanych na ziemi wiśnickiej przez prawie 400 lat. To tutaj w 1682 roku, w wiśnickim zamku, na dworze Lubomirskiego, jego kuchmistrz Stanisław Czerniecki opracował pierwszą wydaną w Polsce książkę kucharską pt: Liber Felculorum, czyli zebranie potraw. Makaron Wiśnicki uzupełnia wiele XVII-to wiecznych potraw, tworzy możliwość komponowania nowych i ubogaca współczesne potrawy o sprawdzone przez lata produkty.
Zobaczcie Państwo także:
Prezentację Produktu Wiśnicki Makaron Nitka rosołowa