Jest to oliwa najniższej, dopuszczonej do konsumpcji jakości.
Polska definicja brzmi: oliwa z wytłoczyn z oliwek.
Polskie definicje poszczególnych rodzajów oliw zaczęły obowiązywać wraz z wstąpieniem Polski do Unii Europejskiej. W praktyce jednak, bardzo wielu producentów oliwy z wytłoków oliwnych nie umieszcza oficjalnej nazwy na etykiecie wykorzystując w ten sposób niewiedzę konsumentów.
Inna, często stosowana handlowa nazwa oliw sansa to pomace.
Oliwa Rivano dostępna jest w butelkach o pojemności 500 i 1000 ml, a także w puszce o pojemności 5000 ml
Prezentacja firmy Monini
oliwa, oliwy, oliwa di sansa, oliwy sansa to pomace, oliwa z oliwek, oliwy z oliwek, oliwa z Włoch, włoska oliwa, produkty kuchni włoskiej, produkt kuchni wloskiej, do dań włoskich, do potrawy włoskiej, oliwa z wytłoczyn z oliwek, oliwa w puszcze, oliwy w puszce, w puszkach, oliwy gastronomiczne, oliwa do gastronomii, oliwa gastronomiczna, oliwa dla kucharzy, oliwa do restauracji, oliwa dla profesjonalistów