Olej z pestek winogron to niezwykle popularny wśród Polaków tłuszcz do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy smażone na oleju z pestek zachowują delikatny smak, są lekkie i chrupiące. Olej z pestek jest praktycznie bezwonny, w związku z czym nie zmienia smaku przygotowywanej potrawy i nie nadaje tłustego posmaku.
Pestki winogron, z których tłoczony jest olej, to prawdziwe źródło zdrowia. Dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca.
Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, prowadzi do obniżania poziomu "złego" cholesterolu we krwi.
W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperatur spalania. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180 C. Temperatura tężenia dla oleju z pestek winogron wynosi -18 st. C.
Dostępny w butelkach o pojemności 500 i 1000 ml
Prezentacja firmy Monini
olej z pestek winogron, oleje z pestek winogronowych, olej z winogrona