Trockenbeerenauslese (Paul Vetter) Traminer - jedno z najsłodszych win austriackich. Ma złoto - żółty kolor, intensywny bukiet owocowy i wyraźny akcent miodu. Trockenbeerenauslese to kategoria wina białego wysokiej klasy, oznaczająca, że zbierane winogrona są wysuszone na krzaku w postaci rodzynek. Podajemy w temp. 12-14 st. C. Doskonałe do deserów lub szlachetnego sera pleśniowego. Wino „jubileuszowe”, może leżakować około 50-60 lat. Alc. 12,5 % vol.
Traminer - jeden z najstarszych gatunków szczepu winnego. Wzmianka o tym pojawiła się już w pierwszym wieku w zapiskach botanicznych starorzymskiego pisarza Pliniusza Starszego. Prawdopodobnie korzenie pochodzenia sięgają aż do Greków. Udomowiony ok. 1000 n.e w południowej części Tyrolu. Ten gatunek późno dojrzewa. Potrzebuje podłoża głębokiego, dającego się lekko nagrzać.