SMOKER – to marka urządzeń, służących do obróbki termicznej produktów spożywczych. Grille wędzarnie Smoker charakteryzują się tym, że źródło ognia (temperatury) jest poza częścią do grillowania, bbq lub wędzarnią. Marka SMOKER powstała w 2000 roku.
Pierwszymi produkowanymi urządzeniami były dwa modele grillo-wędzarni : King, oraz Qeen. W późniejszym okresie w wyniku naszych doświadczeń, praktyk wynikających z obsługi imprez, uczestnictwa w licznych konkursach, powstają inne modele dostosowane do potrzeb: indywidualnych użytkowników są to: WiKing I, WiKing II - 300, WiKing II – 400, Prince 300, 400, 500, KS-II-400, jak i do: pracy zarobkowej, obsługi masowych dużych imprez typu: Smoker, grille na lawetach Smoker I, Smoker II – 500, Smoker II – 700, Smoker K, Smoker W 1.
Smoker posiada również swoją reprezentację oraz przedstawicieli, którzy zajmują się promowaniem polskich produktów : ryb, mięsa wołowego, mięsa wieprzowego. Po przez udział w licznych konkursach poznajemy i utrwalamy wiedzę dotyczącą grillowania, bbq, wędzenia. Kultywujemy i wdrażamy tradycyjne, regionalne produkty. Opracowujemy własne przepisy i receptury, które są nagradzane licznymi wyróżnieniami i nagrodami:
Poza produkcją i dystrybucją urządzeń marki SMOKER prowadzimy liczne aktywności związane z obsługą tych urządzeń np. pokazy, szkolenia:
1. Z zakresu przygotowania produktów do grillowania, do bbq. oraz wędzenia – peklowanie, marynowanie.
2. Szkolimy również w zakresie obróbki termicznej w szczególności wędzenia różnymi metodami - na zimno, na ciepło, na gorąco, na gorąco z podpiekaniem.
3. Wdrażamy produkty do kart menu – receptury i praktyka w przygotowaniu.
4. Prowadzimy szkolenia w zakresie logistyki obsługi dużych imprez – czyli uczymy jak wydać dużą ilość porcji w jak najkrótszym czasie, wykorzystując minimalną niezbędną ilość osób do obsługi przy niskich kosztach.
Dysponujemy sprzętem i urządzeniami, które pozwalają nam na obsługę dużych masowych imprez. Przeszkolona i doświadczona kadra w obsłudze urządzeń marki Smoker jest w stanie w ciągu imprezy: 3 – 4 godzin, wydać ok. 20 tys. porcji. – rekord – 43 tysiące porcji.
Do obsługi masowych imprez nie potrzebujemy zasilania elektrycznego, gazu, jedynie drewno opałowe. Pozwala to na przeprowadzenie imprez w trudnym terenie np. starówki miast, plaże, łąki, las.